Vanliga frågor

• Vad följer med I kartongen?
  • I kartongen finner du: Kurio 7" platta + Skyddshölje + Nätadapter + USB-kabel + USB-adapter.

• Hur konfigurerar jag Wi-Fi?
  • Tryck på Wi-Fi-ikonen längst ner i vänstra hörnet, välj den hotspot du vill ansluta till och tryck på ”Anslut”. Du kan behöva ange ett lösenord.

• Kan jag lägga in fler än ett konto?
  • Ja, du kan skapa upp till 8 användarkonton på Kurio. Men endast ett föräldrakonto är tillåtet.

• Hur skapar jag ett konto på Kurio Store?
  • I den här nya versionen av SlideME market v5.05 måste du logga in med ditt SlideME-användarnamn innan du kan använda marknaden. Om du redan har ett SlideME-användarnamn loggar du in med ditt namn och lösenord. Annars klickar du på "Registrera" för att ansöka om ett nytt konto. Om du har ett Facebook-konto kan du dessutom välja alternativet "Logga in med Facebook".

När du har klickat på "Registrera" ombed du ange din e-postadress. Sedan klickar du på knappen "Normal registrering" så att du kan använda SlideME fullt ut.

I kolumnen Personlig information fyller du i de uppgifter som efterfrågas. Välj ett användarnamn som är lätt att komma ihåg. klicka på Klar när du är färdig. Du kommer sedan att logga in på SlideME med hjälp av detta nya konto.

OBS!
    Om du av någon anledning har gjort en "Snabbregistrering" (så att du bara kan bläddra bland apparna) och ändå vill kunna ladda ner en app, måste du fylla in din personliga information. Systemet kommer automatiskt att tilldela dig användarnamnet "fastreg_XXXX". Kom ihåg att byta ut "fastreg_XXXX" till ett unikt användarnamn (till exempel "lisaolsson09"). Annars kommer registreringen inte att genomföras.

• Vad gör jag om jag glömmer bort lösenordet för att komma åt föräldraområdet?
  • När kontot skapades var du tvungen att ange en kontrollfråga. Se till att välja en personlig fråga med ett svar som du inte kan glömma bort och som dina barn inte känner till.

• Kan jag spela Flash-videor på internet?
  • Ja, Kurio är kompatibelt med Flash 11.1 och äldre versioner.

• Har denna platta e-ink?
  • Nej, den har en tryckkänslig TFT-skärm.

• Finns det belysning?
  • Ja, Kurio är utrustad med en bakbelyst TFT-skärm.

• Har Kurio en rörelsesensor?
  • Ja, Kurio har en inbyggd 3D G-sensor.

• Har enheten en resistiv eller kapacitiv touchskärm?
  • En kapacitiv multi-touchskärm.

• Vilken sorts processor sitter det i Kurio?
  • Allwinner Cortex A8 1.2GHz.

• Finns det HDMI-anslutning?
  • Ja, en Mini HDMI-port.

• Kan man öppna Office-filer (som Word och Excel)?
  • Det finns inget förinstallerat program för att öppna Officefiler, men det finns ett flertal Officefilvisare tillgängliga i Kurio Store.

• Har Kurio7 Adobe DRM?
  • På plattan finns programmet Aldiko installerat. Det gör det möjligt att öppna böcker som använder Adobe DRM (Digital Rights Management).
    OBS: De köpta, skyddade böckerna måste passera datorn med programmet ”Adobe Digital Editions” installerat.
    För instruktioner därom, besök: Adobe Digital Editions

• Kan jag utöka lagringskapaciteten?
  • Ja, du kan utöka lagringskapaciteten upp till 32Gb med ett Micro SD-kort.

• Är det möjligt att utöka det interna minnet?
  • Nej.

• Var kan jag köpa tillbehör till Kurio?
  • Hör efter hos din lokala handlare eller besök Kurios tillbehörssida..

• Hur uppdaterar jag Kurio-systemet?
  • Du meddelas automatiskt när nya versioner av Kuriosystemet finns tillgängliga. Du kan kontrollera vilken version som är installerade i Inställningar > Om Kurio.

• Hur återställer jag fabriksinställningarna?
  • Gå till Androidinterfacet > Inställningar > Säkerhetskopiering och återställning. Tryck på Återställ standardinställningar. OBS: Detta raderar data från Kurios interna lagringsutrymme.

• Hur lägger jag till en app i Kuriogränssnittet?
  • Tryck på en ledig plats i gränssnittet i två sekunder och välj den app du vill placera där. Kurios skärmlayout måste vara olåst. Detta görs i inställningsmenyn Appar i Föräldraområdet.

• Hur tar jag bort en app från Kuriogränssnittet?
  • Tryck på den ikon som du vill ta bort i två sekunder och bekräfta med en grön bock. Kurios skärmlayout måste vara olåst. Detta görs i inställningsmenyn Appar i Föräldraområdet.

• Vad händer om jag laddar ner en köpt app och sedan raderar den?
  • Du kan installera om en app hur många gånger du vill så länge som du använder samma konto i Kurio Store.

• Hur avinstallerar jag appar?
  • För att avinstallera och hantera appar går du till Androidgränssnittet > Inställningar > Appar.

• Vilka sorters e-postkonton stöds av e-postklienten?
  • Kurio är kompatibel med vanliga e-postkonton och de vanligaste klienterna (Hotmail, Gmail, Yahoo, AOL osv.). Du kan ange ditt vanliga e-postkonto men måste mata in POP/IMAP-information. Den får du från din internetleverantör och/eller e-postleverantör.

• Vad gör jag om displayen på min Kurio har gått sönder? Går den att reparera?
  • Hur fungerar innehållsfiltreringen som gör att mitt barn kan surfa säkert på webben?
  • Kurio-enheten innehåller ett anpassningsbart system för innehållsfiltrering som ger den säkraste lösningen för varje familjemedlem. Systemet har utvecklats av CronLab och innebär att cirka 150 miljoner webbplatser på 170 språk indexeras och kategoriseras varje dag som lämpligt eller olämpligt innehåll för barn. Mer webbplatser läggs till dagligen genom automatiska uppdateringar så att skyddet hålls aktuellt. Webbplatser som bedöms vara olämpliga blockeras automatiskt.

Du kan anpassa programvaran för innehållsfiltrering genom att välja en av de fördefinierade åldersprofilerna eller ange specifikt vilka kategorier som ska tillåtas eller blockeras med hjälp av alternativet Anpassa filter. Du kan också skapa egna listor över säkra och förbjudna webbplatser för att ytterligare skräddarsy ditt barns tillgång till Internet.

Även om vårt filtreringssystem hör till de mest kraftfulla som finns kan det inte filtrera alla webbplatser. Därför bör alltid en vuxen ha uppsikt över barnets surfande.

• Vad ska jag göra om jag raderar en app som jag betalat och laddat ner?
  • Du kan installera om en app obegränsat antal gånger så länge du använder samma Kurio Store-konto.
    Om du byter eller köper en ny Kurio-platta kan du installera om dina appar genom att logga in på ditt Kurio Store-konto.

• Kan jag ladda min Kurio via USB-porten?
  • Ja, du kan använda USB-kabeln både för att överföra filer och för att ladda enheten. I inställningarna för föräldrakontroll finns möjligheten att stänga av filöverföringen så att USB-kabeln bara kan användas för laddning.

• Kan jag ladda ner Netflix till min Kurio?
  • Ja, du kan köra Netflix på din Kurio. Även om Netflix inte finns i Kurio Store kan du ladda ner Netflix-appen från 1Mobile Market och sedan installera den på din Kurio.

• Kan jag ladda Skype on my Kurio?
  • Du kan ladda ner Skype-appen från Kurio Store. Appen kommer troligen att be dig aktivera videosamtal första gången du startar Skype. Annars går du till inställningarna och aktiverar videosamtal där. På huvudskärmen i Skype visas inte knappen för videosamtal, men om du klickar på knappen Kontakter och sedan på en kontakt visas alternativ för röstsamtal, videosamtal, chatt och filöverföring.

• Var hittar jag de appar som jag laddat ner från Kurio Store eller andra ställen? Varför visas de inte i min profil?
  • Som standard visas inte nedladdade appar i användarprofilerna, så att du kan bestämma vilka appar som är lämpliga för ditt barn. Gör så här om du vill att nerladdade appar ska visas i en användarprofil på Kurio-enheten:
    - Gå till området för föräldrakontroll
    - Välj Profil
    - Välj den profil som du vill ändra
    - Välj Applikationer
    - Välj skärmlayout
    Bläddra ner till apparna och dra dem till de tomma platserna till höger på skärmen.

• Kan jag använda samma konto för att ladda ner appar till olika Kurio-enheter eller måste jag ha ett konto för varje platta?
  • Du kan registrera ett SlideMe Kurio Store-konto, köpa appar och sedan ladda ner dem till flera surfplattor utan att behöva köpa dem två gånger (gäller för högst fem stycken enheter).

• Kan jag ladda ner Amazon App Store till min Kurio?
  • Ja, det kan du göra men du kan inte skapa en profil om du använder enheten i Europa och därför fungerar inte Amazon på din Kurio-platta.

• Vad ska jag göra om min Kurio-platta inte fungerar som den ska?
  • En omstart/återställning ger enheten en återställning vilket ofta hjälper att få produkten att fungera optimalt.

Varning: All data raderas, med undantag för bilder!

Process för hard reset:
    - Enheten ska vara laddad.
    - Enheten ska vara avstängd.
    -Tryck på On / Off-knappen, därefter trycker du på knappen + för volym och håll dem nere.
    - Därefter kommer Android-figuren fram.
    - Genom att trycka på + på volymknappen, visas en meny.
    - Tryck - på volym för att välja "wipe data / factory reset".
    - Välj genom att trycka på On / Off-knappen.
    - Tryck - för att komma till "Yes – delete all user data".
    - Tryck på On / Off-knappen för att radera alla data.
    - När du kan välja "reboot now", trycker du på On / Off-knappen.

När detta är gjort startas enheten om och är återställd till det läge som när den först startades.
    Obs! När enheten har återställts, kan tabletten vara långsam i ca. 2 minuter, det är helt normalt.

Process för total rensning:
    - När enheten startas igen efter "hard reset" väljer du önskat språk.
    - Du kommer nu att bli ombedd att skapa en ny användarprofil, detta säger du nej till genom det röda krysset.
    - Du får frågan "Avsluta kontoinställningar", välj grön bock.
    - Du kommer då in i Android-gränssnittet.
    - Tryck på inställningar i högra hörnet.
    - Välj: Säkerhetskopiering och återställning.
    - Välj: Återställ standardinst.
    - Klicka i rutan: SD-kort
    - Välj: Återställ pekdatorn
    - Välj: Radera allt

Du har nu tagit bort alla sparade bilder från enheten.

• Vad ska jag göra om pekskärmen inte fungerar?
  • Tänk på att ta bort skyddsplasten från skärmen så att du får rätt upplösning och pekfunktioner.

Felsökning

• Plattan stängs av trots att batteriet inte är helt slut
  • Förhållanden:
    - Plattan stängs inte av vid en batterinivå på 0– 5 % (t.ex. stängs av vid 30 % utan förvarning)
    - Plattans batterinivå fastnar vid laddning (så att den t.ex. visar 30 % och inte ändras vid laddning)

Procedur för att återställa batteriets verkliga värde:

1. Slå på plattans strömbrytare (om plattans slås på går du vidare till steg 3)

2. Om plattan inte slås på när du trycker på strömbrytaren beror detta oftast på att batteriet är slut. Anslut plattan till laddaren eller en USB-kabel och slå på den.

3. När plattan väl är påslagen (och Kurio-skärmen visas), trycker du på och håller ned strömbrytaren i 30 sekunder.

4. Om plattan inte är ansluten till laddaren: När du håller ned strömbrytaren i 30 sekunder kommer plattan första att stängas av och sedan starta om. Släpp inte upp strömbrytaren förrän laddningsskärmen visas på nytt. (Om du lyckas slå på plattan går du vidare till steg 6)

5. Om plattan är ansluten till laddaren: Om plattan är ansluten till laddaren medan du gör detta, visas en animerad symbol för batteriladdning medan du håller ned strömbrytaren i 30 sekunder. När animeringen visas släpper du upp strömbrytaren och trycker sedan ned den igen för att starta om plattan.

6. Ändra till korrekta datum- och tidsinställningar på plattan. Använd gränssnittet i Kurio (Gulli) och gå till Tablet Setup (Inställningar för plattan) > System Settings (Systeminställningar) > Date & Time (Datum & tid) och ändra inställningarna.

7. Efter omstart bör korrekt batterinivå visas.

• Ingen bild på skärmen
  • Kurio kan befinna sig i Standbyläge. Tryck på strömknappen en gång. Kurio kan vara avstängd. Tryck på strömknappen i minst 3 sekunder. Batterietladdningen kan vara för låg. Ladda enheten.

• Touchskärmen svarar dåligt.
  • Avlägsna skyddsfilmen från skärmen. Försök starta om Kurio. Försök nollställa enheten genom att samtidigt hålla inne VOL+ och strömknappen i minst 5 sekunder.

• Inget ljud
  • Kontrollera volymnivån. Se till så att högtalaren inte är täckt. Om du använder headset, koppla ur det och in det igen.

• Skärmen roterar inte när jag roterar enheten
  • Detta alternativ kan vara otillgängligt i den app du använder. Funktionen kan vara avstängd. Aktivera den i Systeminställningar > Visning > Rotera skärmen automatiskt.

• Ingen internetåtkomst i webbläsare
  • Kontrollera så att wi-fi-anslutningen är aktiverad. Kontrollera så att din Wi-Fi-router/modem fungerar. Kontrollera att åtkomst är beviljad (inställningar för säker webbläsare). Vissa sorters Wi-Fi-hotspots (flygplatser, restauranger, offentliga utrymmen) kan vara blockerade av säkerhetsskäl. Försök en annan webbläsare.

• ”Tjänsten kan ej nås” visas i den säkra webbläsaren.
  • Surfning på internet kan blockeras om surfplattans datuminställning skiljer sig från den säkra webbläsarens. Data skickas till och tas emot från säkerhetsservern (inklusive datum). Kontrollera datuminställning i Systeminställningar.

• Jag kan inte skicka/ta emot e-post
  • Kontrollera att du har lagt till ditt e-postkonto. Gå till Androidinställningar > Lägg till konto. Kontrollera så att Wi-Fi-anslutningen är PÅ.

• Jag kan inte föra över data från en extern lagringsenhet till Kurio.
  • Du kan använda Micro SD-kort, USB flashdrive eller USB-hårddiskar för att föra över filer till Kurio. USB till mini-USB-adapter (medföljer) kan krävas. Använd filhanteraren för att föra över data. Som standard är inte filhanteraren tillgänglig i Kurio. Du kan göra den tillgänglig i Föräldraområdets inställning..

• Jag kan inte öppna PDF, Word, Excel eller Powerpointfiler.
  • PDF-filer kan öppnas med appen Aldiko. Det finns inga förladdade appar för att visa Word, Excel eller Powerpointfiler. Sådana finns dock i Kurio Store.

• Jag kan inte öppna min e-bokfil.
  • Kurio kan visa PDF och ePub-filer. Andra format stöds ej.

• Jag kan inte gå till Androidgränssnittet
  • När du är i Kurio gör du så här: Gå ur profilen > Gå till föräldraområdet > Android. Läs manualen för mer detaljer. Alla föräldrakontroller är inaktiverade i Androidgränssnittet.

• Jag kan inte gå till Kurio när jag är i Androidgränssnittet.
  • Tryck på Kurioikonen för att öppna Kuriogränssnittet med föräldrakontrollsystemet. Alla föräldrakontroller är inaktiverade i Androidgränssnittet.